balletforblind.com

Póza attitude effacée derriére (vzad)

Tanečníci si v baletnej miestnosti zadefinujú osem bodov, pričom bod číslo 1 smeruje dopredu k divákom. Keď sme my v pozícii tanečníčky, bod číslo 8 je na našej ľavej strane a smeruje do predného ľavého rohu miestnosti. Bod číslo 2 je na pravej strane a smeruje do predného pravého rohu miestnosti.

Telo natočíme na bod číslo 2 a hlavu na bod číslo 8.Pravá noha je stojná. Môže sa dotýkať celým chodidlom podlahy, teda noha je na zemi. Môže byť v pološpičke, teda tak ako bežne zvykneme hovoriť, že sa postavíme na špičky, alebo môže byť aj v špičke. Baletky používajú špeciálne topánky, ktorým hovoríme špičky, a ktoré majú v mieste konca prstov na nohe ploché a tvrdé ukončenie zo sadry. Keď sa baletka postaví na túto špičku, stojí na končekoch, alebo špičkách svojich prstov, a preto sa tento prvok v balete nazýva na špičke. Ľavá noha je pracovná. Pracovnú nohu dáme za seba a ohneme ju pod 90° uhlom. Noha je vzadu pokrčená, attitude.

Pravú ruku dáme do 2. pozície, pričom ruku jemne ohneme v lakti a smerujeme ju k bodu číslo 2. Musíme ju držať v takej výške, že keby sme mali kvapku na ramene, tak nám krásne stečie až cez ukazovák. Ľavú ruku máme nad hlavou v 3. pozícii, ako keby sme držali balónik.

Náš pohľad smeruje do bodu číslo 1 k divákom.

Pózu predvádza: Michal Gulán